Naši zakladi in 500 let reformacije

Naši zakladi in 500 let reformacije

Petanjci, 5. maja 2017 – Že šestnajsti DAN SPOMINOV IN TOVARIŠTVA je Ustanova dr. Šiftarjeva fundacija pripravila v sodelovanju s Slovenskim protestantskim društvom Primož Trubar in njegovo podružnico v Murski Soboti. Vsebinska rdeča nit tradicionalnega dogodka NAŠI ZAKLADI je bila ZATOČIŠČE PREGNANCEV in se je prepletala med tremi dogodki – otvoritvijo razstave Reformacija v Prekmurju avtorja mag. Franca Kuzmiča v dvorani ZRC SAZU in zasaditvijo Trubarjeve jablane iz Velikih Lašče bi Vrtu spominov in tovarištva ter osrednjo prireditvijo s slavnostnim govornikom mag. Viktorjem Žakljem, predsednikom Slovenskega protestantskega društva Primož Trubar, ki je bila zaradi deževnega vremena v občinski dvorani na Tišini.

S potujočo razstavo Reformacija v Prekmurju avtor mag. Franc Kuzmič predstavlja z dokumenti in na zelo pregleden način to na območju Prekmurja zelo razgibano zgodovinsko obdobje. Obiskovalcu predstavi začetke reformacije, protireformacijo, tolerančni patent cesarja Jožefa II. in šolstvo ter začetke književne dejavnosti. Zanimivo in poučno, zato je razstava odprta v dvorani ZRC SAZU v Vrtu spominov in tovarištva na Petanjcih resnično vredna ogleda.

Trajen spomin na šestnajsti dan spominov in tovarištva pa bo ostala Trubarjeva jablana – zlata parmena, ki so jo na Petanjce prinesli predstavniki občine Velike Lašče, v kateri je tudi Rašica, rojstni kraj Primoža Trubarja. V družbi tišinskega, cankovskega in puconskega župana ter vodstva fundacije jo je zasadil župan občine Velike Lašče Anton Zakrajšek.

Osrednjo proslavo, ki naj bi v Vrtu spominov in tovarištva sledila obema dogodkoma, pa so zaradi deževnega vremena morali preseliti v občinsko dvorano na Tišini, kar pa ni okrnilo niti njenih vsebinskih sporočil niti številčnosti obiska, saj so jo obiskovalci napolnili do zadnjega sedeža. Uvodni pozdrav je obiskovalcem namenil župan občine Tišina Franc Horvat, mag. Franc Kuzmič je v imenu fundacije spregovoril o reformaciji v Prekmurju in pomenu Vrta spominov in tovarištva, osrednji govornik na slovesnosti, ki je s svojimi besedami segel v srce in dušo Prekmurcev ter oddal upoštevanja vredno sporočilo vsem Slovencem in državnim oblastem, pa je bil predsednik Slovenskega protestantskega društva mag. Viktor Žakelj. Me drugim je dejal, da v osrednji Sloveniji ne vedo kaj prida o Prekmurcih: »Vi imate svojo zgodovino,svoj jezik, svoj sistem razmišljanja. Morda je to razlog, ker o vsem tem drugod po Sloveniji skoraj nič ne vedo. Prekmurstvo se mora dokončno umestiti v zavest Slovencev. Le na ta način se bo slovenstvo notranje integriralo in bo sposobno preživeti negotove izzive prihodnosti.« Izrazil je občudovanje nad prispevkom prekmurstva slovenstvu in nas spomnil, da bi bili Prekmurci danes manjšina v eni od sosednjih držav, če ne bilo Mitje Slaviča, ki je s svojimi argumenti na mirovnih pogajanjih po prvi svetovni vojni uspel prepričati mednarodne pogajalce, da je Prekmurje območje z večinskim slovenskim prebivalstvom in s tem nedvoumno sporočil slovenski državi, da si stota obletnica priključitve Prekmurja matici leta 2019 zasluži dostojno in vsebinsko obeleževanje, ki bo pustilo pozitivno sled in popravilo pretekle zdrse. Vprašal se je tudi, kaj pa je tisto, kar manjka vsem in odgovoril, da je to institut odpuščanja, ki je individualno stališče in je brezčasen. Energijo, ki se sprošča pri odpuščanju, pa naj ljudje namenimo prihodnosti, ki je zelo negotova in nepredvidljiva.

Zaključni nagovor gostujočega župana Antona Zakrajška iz Velikih Lašč pred kulturnim programom, ki so ga s svojim nastopom prepletli Moški pevski zbor Slava Klavora iz Maribora, učenci osnovne šole Primož Trubar iz Velikih Lašč, dijaki gimnazije Franca Miklošiča iz Ljutomera in pevski zbor Mavrica z osnovne šole na Tišini, pa je izzvenel v povabilo, da vsak Slovenec kdaj pride na Rašico, v rojstni kraj Primoža Trubarja, ki nas je prvič nagovoril kot Slovence. Poudaril je, da bi za Rašico moral vedeti vsak Slovenec, ki mu slovenska knjiga in beseda predstavljata nenadomestljivo vrednoto.

Letošnji NAŠI ZAKLADI z rdečo nitjo ZATOČIŠČE PREGNANCEV so izzveneli. Za njimi ostajajo simbolna dejanja in sporočila, ki zavezujejo in opogumljajo.