Ali bo v Sloveniji jeseni še pomlad?

Ali bo v Sloveniji jeseni še pomlad?

Murska Sobota, 20. junij 2017. Pod pomenljivim naslovom Ali bo v Sloveniji jeseni še pomlad? je bila v Pokrajinski in študijski knjižnici v Murski Soboti, v organizaciji Ustanove dr. Šiftarjeve fundacije predstavitev knjige dr. Boža Repeta in dr Darje Kerec -Slovenija , moja dežela. Pogovor z avtorjema je vodil podpredsednik Uprave ustanove dr. Šiftarjeve fundacije Marjan Šiftar, obiskovalci, ki so napolnili dvorano, pa so za uvod poslušali pesem Karla Destovnika Kajuha Samo milijon nas je.

Okvir pogovora, ki ga je oblikoval Marjan Šiftar, se je gibal med zgodovinskimi dejstvi obdobja, ki nam je bolj ali manj znano ali vsaj v spominu in aktualnim dogajanjem v Sloveniji in njeni vpetosti v mednarodno dogajanje, zlasti pa v odnose med našo državo in Evropsko unijo.

Za izvrstno dinamiko razprave sta zaslužna zgodovinarja, ki še tako zapletene odnose pojasnjujeta razumljivo in privlačno; na visoki strokovni ravni, vendar razumljivo vsem, ki želijo razumeti. Velja tako za rojakinjo dr. Darjo Kerec, kakor uglednega zgodovinarja dr. Boža Repeta, ki pogosto opozarja tudi na slabosti, ki spremljajo gospodarski in politični razvoj Slovenije. V tem duhu je napisana tudi knjiga, ki jo beremo kot vrhunski, kritičen dokument najnovejše zgodovine v Sloveniji.

Avtorja v knjigi podajata celovito, dokumentirano in slikovno podobo burnih osemdesetih let, procesov, poetično poimenovanih “Slovenska pomlad.” Dogodkov, ki so pomenili uvod v osamosvojitev, njen temelj. Od Titove smrti, ekonomskega in političnega krhanja jugoslovanske države, alternativnih gibanj in demokratičnega nastajanja večstrankarske demokracije in pravnih temeljev osamosvojitve, majniške deklaracije, akcije Sever, konflikta z JLA in afere JBTZ, iskanja notranjepolitičnega koncenza in plebiscita do provokativne in alernativne kulture. Posebej o vlogi akcije Slovenija, moja dežela (po kateri knjiga nosi ime). Knjiga je odlična upodobitev izjemne dinamike slovenske družbe, njene demokratizacije, optimizma, energije in ustvarjalnosti v osemesetih letih.

Slovenija, moja dežela je knjiga, ki si zasluži v vseh pogledih našo izjemno pozornost. Nenazadnje tudi zato, ker avtorja nista obremenjena s takšnimi ali drugačnimi predsodki, kar sta pokazala tudi na predstavitvi v Murski Soboti.