Družbena odgovornost

Družbena odgovornost

Petanjci, 14. septembra 2017 – Prvi jesenski Vanekov večer sta Ustanova dr. Šiftarjeva fundacija in podjetje Saubermacher- Komunala Murska Sobota namenila družbeni odgovornosti in kot izziv za pogovor sodelujočim v pogovoru in obiskovalcem ponudili vprašanji : Smo uspešni, ker smo družbeno odgovorni, ali smo družbeno odgovorni, ker smo uspešni? V strokovno zanimivi in družbeno angažirani razpravi strokovnjakov ter predstavnikov nekaterih pomurskih podjetij in ustanov –sodelovali so prof. dr. Matjaž Mulej, eden najuglednejših strokovnjakov na področju družbene odgovornosti v Sloveniji, Aleš Kranjc Kušlan, direktor Ekvilib inštituta, ki je v Sloveniji razvil certifikata Družbeno odgovorno podjetje in Družini prijazno podjetje, Tadej Slapnik, državni sekretar pristojen za vzpostavitev dialoga s civilnimi družbami ter za socialno podjetništvo v kabinetu predsednika vlade, svoje izkušnje iz domačega okolja pa sta predstavila Mateja Hauser, direktorica Doma starejših občanov DOSOR Radenci in Drago Dervarič, direktor podjetja Saubermacher Komunala Murska Sobota, povezoval pa jo je Robert Grah, direktor Pomurske gospodarske zbornice – so soočili poglede na to družbeno kompleksno vprašanje, predstavili dosedanje strokovne in praktične izkušnje ter izpostavili pomanjkljivosti, dileme, koncepte in cilje družbene odgovornosti.

Vsebinsko bogata razprava je potrdila, da je družbena odgovornost živa tvorba, ki se v posamezni organizaciji razvija skozi leta, ter splet in preplet aktivnosti na ključnih področjih poslovanja podjetja ali druge organizacije na zaposlene, družbo, okolje, gospodarstvo…Prof. dr. Matjaž Mulej je med drugim poudaril, da je družbena odgovornost, katere del so med drugim poslovna etika v poslovanju, poštenost in zanesljivost, odnos do zaposlenih, skupnosti in okolja, pogoj za uspešnost, koncept družbene odgovornosti pa mora upoštevati tudi ekonomsko vzdržnost. Družbeno neodgovorni pa ne vplivajo negativno samo na trenutne razmere, ampak uničujejo tudi pogoje za naslednje generacije. Izpostavil pa je tudi nekatere dileme in vprašanja, na katera še sam išče odgovore.

Slovenija še vedno nima strategije družbene odgovornosti in je na črni listi EU. S projektom se ukvarja zdaj že tretja vlad in končno so tako daleč, je zagotovil državni sekretar Tadej Slapnik, da bi projekt s sprejemom strategije lahko zaključili v februarju prihodnje leto. Poudarka iz koncepta strategije sta med drugim enakopravnejše porazdeljevanje ustvarjenega in spodbujanje socialne ekonomije.