Slavkina breza iz Auschwitza je mogočno drevo

Slavkina breza iz Auschwitza je mogočno drevo

Petanjci, 1. septembra 2017 – Člani najštevilčnejše krajevne organizacije Zveze borcev v državi Ljubljana Zadobrova-Sneberje so prvi dan v mesecu septembru namenili izletu v severovzhodno Slovenijo in po lanskem obisku in zasaditvi spominskega drevesa slovenski partizanski enoti II. GRUPA ODREDOV so se znova oglasili tudi v Vrtu spominov in tovarištva na Petanjcih. Predstavniki fundacije so skupino okrog šestdesetih popotnikov presenetili s prisrčnim sprejemom in še posebej z vsebino tokratnega pozdrava. Z veseljem so jim sporočili, da ne samo lani zasajeno spominsko drevo, ampak tudi breza, ki jo je njihova članica Slavka Jerman daljnega leta 1963 zasadila v Vrtu spominov in tovarištva na Petanjcih, lepo rasteta. Danes mogočna breza je sploh prvo drevo prineseno v Slovenijo z območja koncentracijskega taborišča Auschwitz. Slavka Jerman je prišla na Petanjce večkrat preverit, kako drevo uspeva, in 13. avgusta 1970 napisala tudi prvi zapis v prvo knjigo vtisov:

»Rasti lepa bela breza v opomin rodovom, ki bodo živeli za nami, da takih mest, od koder si prinesena, ne bo nikoli več.«

Po gostoljubnem sprejemu so se člani KO ZB Ljubljana Zadobrova-Sneberje kljub dežju napotili na sprehod med spominskimi drevesi. Dalj časa so se s Slavko Jerman v ospredju zadržali pri spominski brezi in se prepričali, da je v 54. letih v Vrtu spominov in tovarištva na Petanjcih zrasla v mogočno drevo, ki je živ spomin in opomin sedanji in prihodnjim generacijam.