Alpski nagnoj (laburnum alpinum) – zasaditev spominskega drevesa

Alpski nagnoj (laburnum alpinum) – zasaditev spominskega drevesa

Spoštovani,

Ob stoletnici preboja soške fronte pri Kobaridu bodo v soboto 21. oktobra 2017 ob 10.00 člani Združenja vojaških gornikov Slovenije (ZVGS) www.zvgs.si v Vrtu spominov in tovarištva na Petanjcih, zasadili spominsko drevo – alpski nagnoj (laburnum alpinum). Drevesce, ki raste tudi na pobočjih Kolovrata in Mrzlega vrha nad Kobaridom, bodo prinesli s pobočij Pokljuke ob “savski liniji”, rezervni in najbolj vzhodni obrambni liniji izza soške fronte. Zasaditev drevesca bodo pospremili s krajšim kulturnim programom zbora združenja “Gorščaki” ter nagovorom predstavnikov Ustanove in predstavnika ZVGS.
Kontaktna oseba za ZVGS: Slavko Delalut – predsednik ; GSM: 070 844 168,slavko.delalut@gmail.com

Združenje vojaških gornikov Slovenije je prostovoljno, civilno združenje nekdanjih in aktivnih pripadnikov gorskih enot. Temeljne vrednote Združenja so prizadevanje za mir, spoštovanje temeljnih človekovih pravic, varstvo gorske narave, čuvanje spomina na padle in umrle vojake v gorah in domoljubje ( mnogo Prekmurcev je bilo tudi na soški fronti, eni so ostali za vedno).

24. oktobra 2017 bo minilo sto let od zgodovinskega preboja soške frontne linije v 1. s.v. pri kobaridu. Preboj je pomenil vojaški začetek konca svetovne morije in kljub grenkim posledicam za slovenski narod tudi začetek počasne poti k miru. Vojaško odločilni boji preboja so se zgodili na Mrzlem vrhu, ki je še dane predmet proučevanja zgodovine bojevanja v gorah.

Vabljeni na tovariško srečanje, ki bo imelo tudi večplastni simbolni pomen in ob sodelovanju z Ustanovo “Pot miru v Posočju” okrepilo naše vezi s Posočjem.

Marjan Šiftar,
podpredsednik uprave dr. Šiftarjeva fundacija