Ivo med 10 in 13

Ivo med 10 in 13

Murska Sobota, 8. december 2017 – Zaključni in eden najodmevnejših dogodkov, ki jih je v sodelovanju z drugimi ustanovami in organizacijami pripravila Ustanova dr. Šiftarjeva fundacija v letu 2017, je bil obisk legende slovenske in svetovne košarke Iva Daneua v Murski Soboti. Po sprejemu na sedežu fundacije na Petanjcih so se druženja z njim razveselili udeleženci košarkarske šole na soboški prvi osnovni šoli, letos najboljši košarkarski šoli v državi, zvečer pa je bil Ivo Daneu skupaj z avtorjem knjige IVO MED 10 in 13 Bojanom Budjo gost srečanja v soboški pokrajinski in študijski knjižnici. Številnim obiskovalcem, med njimi so bili tudi prijatelji košarkarske legende Milan Kučan, Vlado Kreslin, Geza Erniša in Geza Vogrinčič, sta avtor in njegov portretiranec razkrila zanimive zgodbe ter obudila spomine na zlata leta slovenske in jugoslovanske košarke, ki smo jih letos podoživljali z novo izjemno uspešno slovensko košarkarsko generacijo. Ivo Daneu je za jugoslovansko reprezentanco do leta 1970 odigral več kot 200 mednarodnih tekem ter na evropskih in svetovnih prvenstvih z njo osvojil več medalj. V srebrni reprezentanci svetovnega prvenstva leta 1967 je bil izbran za najboljšega igralca prvenstva, vrhunec njegove kariere pa je bila zlata medalja leta 1970 na svetovnem prvenstvu v Ljubljani.
V pogovoru, ki ga je povezoval Marjan Šiftar, dober poznavalec in ljubitelj slovenske košarke ter prijatelj obeh gostov, so obiskovalci spoznali zanimive zgodbe iz življenja košarkarske legende zapisane v knjigi s simbolnim naslovom posvečeni življenjskemu jubileju, njegovemu 80. rojstnemu dnevu, pa tudi kakšno dodatno podrobnost, ki jo je razkril pred prekmurskim občinstvom. Avtor monografije Bojan Budja in portretiranec Ivo Daneu sta publiki zaupala tudi, da ju z našo pokrajino povezujejo iskrene prijateljske vezi, spomini na pretekla nepozabna doživetja ter lepote pokrajine in prijetni ljudje, med katere se oba še vedno rada vračata. Organizatorji so jima v spomin na obisk v deželi ob Muri podarili originalni prekmurski cekar, ki seveda ni bil prazen.
Večer so popestrili glasbeniki Marjan Farič, Boris Vučkič, Moira in njen sin Urh, pred zdravico z vinom, ki ga je ob visokem življenjskem jubilej košarkarske legende posebej polnil ugledni vinar Danilo Steyer, pa je Ivo Daneu tudi pri podpisovanju knjig dokazal svojo srčnost. Kljub boleči roki je k vsakemu podpisu dodal še posvetilo.