Kitajska najhitreje razvijajoča se svetovna velesila

Kitajska najhitreje razvijajoča se svetovna velesila

Murska Sobota, 1. februarja 2018 – Prvi Vanekov večer v letu 2018, že tradicionalen in javno prepoznaven projekt Ustanove dr. Šiftarjeva fundacija, je s temo naslovljeno Kitajsko stoletje? in gostom, dr. Urošem Lipuščkom, aktualnim dopisnikom RTV Slovenija na Kitajskem, ki so ga organizatorji tokrat pripravili v soboškem hotelu Diana, pritegnil izjemno pozornost pomurske javnosti.

Dr. Uroš Lipušček je v daljšem, vsebinsko bogatem in izjemno aktualnem pogovoru razčlenil vse najpomembnejše politične, ekonomske in razvojne poudarke zadnjega, 19. kongresa Komunistične partije Kitajske, na katerem je bila sprejeta razvojna vizija kitajske družbe in države za naslednja desetletja. Poglobljeno je razčlenil vlogo aktualnega kitajskega predsednika in politiko partije. S številnimi konkretnimi ilustracijami je orisal notranjepolitično, socialno in ekonomsko stanje ter značilnosti hitrega vsesplošnega razvoja, ki potrjujejo izjemno pomembno vlogo Kitajske v mednarodnem oziroma globalnem okviru, in perspektive, da država postane sredi tega stoletja prva svetovna velesila v vseh pogledih. S silovitim razvojem v zadnjih nekaj desetletjih je namreč že postala druga velesila sveta – takoj za ZDA.

Posebej se je dotaknil tudi vseh aktualnih vidikov mednarodnega položaja Kitajske in njenih odnosov in politike do Evropske unije, dogajanj na korejskem polotoku, razmer v Južnokitajskem morju, posebej pa je predstavil tudi pomen in namen »svilene poti« ter vse relevantne vidike kitajsko-ameriških odnosov. Dotaknil se je tudi slovensko-kitajskih odnosov in opozoril na možne dolgoročnejše posledice zapletov pri vodenju aktualne preiskave slovenske policije o delovanju tajvanske kriminalne združbe v Sloveniji.