Po veliki beli cesti

Po veliki beli cesti

Tišina, 4. maja 2018 – Tradicionalna majska prireditev Ustanove dr. Šiftarjeva fundacija NAŠI ZAKLADI nas je letos popeljala s simbolnim naslovom PO VELIKI BELI CESTI po spominih na preminulega častnega člana fundacije in častnega občana Občine Tišina, akademika dr. Antona Vratušo, in na vse zaslužne Prekmurce, ki so odšli v svet željni izobrazbe, z ambicijami za boljše življenje in so za seboj pustili neizbrisljivo sled, katere del je tudi njihova povezanost z domačo pokrajino.

Čeprav se mnogi nikoli niso vrnili domov, je njihova vez z domačim Prekmurjem ostala v srcih, želja, da pridejo nazaj, pa ni nikoli ugasnila, je v slavnostnem nagovoru v tišinski kulturni dvorani, kamor so zaradi vremenskih razmer preselili dogajanje, ki je bilo predvideno v Vrtu spominov in tovarištva na Petanjcih, dejal akademik dr. Boštjan Žekš, svetovalec predsednika Republike Slovenije, in nadaljeval, da jih v zadnjem času še več odhaja, še manj pa se jih vrača, kar je za našo družbo zelo slabo in se vprašal, kako se temu upreti. »Domoljubje je eno, vendar ima svoje meje. Prava rešitev je boljše življenje primerljivo s sosedi in drugimi razvitimi državami. In kot mali narod bi morali več vlagati v kulturo in manj v birokratsko upravljanje te naše male države. Stopiti moramo v sodobno aktivno družbo.« je poudaril.

Župan občine Tišina Franc Horvat je tudi ob tej priložnosti v pozdravnem nagovoru izpostavil širši družbeni pomen Ustanove dr Šiftarjeva fundacija ter Vrta spominov in tovarištva na Petanjcih in zagotovil, da bo občina še naprej podpirala vsebinsko razvejano delovanje ustanove.

Sporočilo simbolnega naslova letošnje majske prireditve Naši zakladi so s svojim nastopom zaokrožili Vlado Kreslin, Moški pevski zbor Slava Klavora iz Maribora in dijaka Gimnazije Franca Miklošiča Ljutomer.