Tretja predstavitev knjige Ne-vidna univerza

Tretja predstavitev knjige Ne-vidna univerza

Ljubljana, 25. aprila – Ustanova dr. Šiftarjeva fundacija (UŠF), Pomurska akademsko znanstvena unija (PAZU) in ZRC SAZU sta v dvorani Zemljepisnega muzeja ZRC SAZU organizirala tretjo predstavitev monografije upokojenega Večerovega časnikarja in člana uprave UŠF Branka Žunca z naslovom Ne-vidna univerza. Prvi dve predstavitvi Žunčeve druge knjige – prva monografija je pod tem naslovom izšla leta 2004 – sta bili v Murski Soboti in na Univerzi v Mariboru. V obeh knjižnih delih je skupaj predstavljenih okrog 450 izobražencev z najvišjim akademskim naslovom iz sveta ob Muri.

Lepo obiskano, a medijsko prezrto predstavitev v prestolnici so s spominom na nedavno preminulega domoznanca, „javnega intelektualca“ mag. Ferija Kuzmiča uvedli direktor ZRC SAZU dr. Oto Luthar, predsednik uprave UŠF Erneste Ebenšpanger in predsednik PAZU dr. Mitja Slavinec. Med udeleženci je bila ena redkih akademikinj, članic SAZU dr. Dragida Kerčmar Turnšek iz Šalamencev, ki pri častitljivih 86 letih še vedno občasno raziskuje fosile na Paleontološkem inštitutu.

O svojem delu in povezanosti z domačo pokrajino so na kratko poročali še dialektologinja iz Dokležovja dr. Mojca Kumin Horvat, nekdanji načelnik generalštaba Slovenske vojske dr. Alojz Šteiner, zgodovinarka dr. Klaudija Sedar, zaposlena v soboški knjižnici, ki je doktorat pripravljala na raziskovalni postaji ZRC SAZU Prekmurje na Petanjcih, jezikoslovka dr. Albina Nećak Luek, specialist za človeške vire dr. Jernej Buzeti in drugi. Med vidnejšimi Prekmurci v Ljubljani sta se predstavitve udeležila tudi umetnik Evgen Car in predsednik protikorupcijske komisije Boris Štefanec, prišli sta tudi aktivistki za ohranitev reke Mure dr. Sonja Bezjak in Andreja Slameršek. Lutharjevo Idejo, da bi tako kot imajo svoje tematske družabne večere v Ljubljani Korošci in Primorci, imeli (spet!) tudi Prekmurci, je bila sprejeta z odobravanjem.