Stoletje slovenskega Prekmurja v besedilih mladih

Stoletje slovenskega Prekmurja v besedilih mladih

PETANJCI, 4. oktobra 2018 – V Vrtu spominov in tovarištva ter na Tišini je bil ta dan zanimiv in vsebinsko bogat. Ob robu mogočnih dreves bo odslej domoval tudi LUGAŠ Z MIŠKOVO TRTO , ki ga je ob 110. obletnici rojstva pisatelja Miška Kranjca vrtu podarila Občina Velika Polana, v dvorani raziskovalnega centra SAZU pa je na ogled razstava likovnih del na temo Murska deklica, ki so jih učenke in učenci Osnovne šole Gornja Radgona ustvarili poleti. Na osrednjem dogodku v tišinski občinski dvorani pa so že deveto leto po vrsti s podelitvijo priznanj najboljšim in kulturnim programom zaključili literarni natečaj OGRAČEK MLADIH TALENTOV – tokrat na temo Stoletje slovenskega Prekmurja.

Slavnostna govornica prof. dr. Etelka Korpič Horvat je v uvodnem delu nagovora poudarila:

»Ideja zaslužnega profesorja dr. Vaneka Šiftarja, stvaritelja Vrta spominov in tovarištva, da naj ima vrt tudi vlogo šole v naravi, se uresničuje že devet let. Tako Vanek kot akademik dr. Anton Vratuša – Vran, ki je ustvaril idejo organiziranja leposlovnih natečajev Ograček mladih talentov, bi, če bi danes sedela z nami v tej dvorani, prepričana sem, bila zadovoljna z doseženim. Ograček mladih talentov je vsako leto večji in pridelek bogatejši. Vsebine zapisov osnovnošolcev in srednješolcev dajejo vrtu dušo, mu vdihujejo življenje, nas bralce pa spominjajo na preteklost, odsevajo sedanjost in spodbujajo razmišljanje o prihodnosti, predvsem o vpetosti v življenje Prekmurja. Ustvarjalnost mladih lebdi nad vrtom v vseh letnih časih, in vrt je postal in bo ostal trajen simbol povezanosti, strpnosti in odprtosti do sveta.«

Ozrla se je tudi na aktualno dogajanje po svetu in izpostavila pomen bližnje stote obletnice priključitve Prekmurja Sloveniji.

»Živimo v nemirnem času, v katerem nas povezuje splet; v času, ko svetovne velesile povzročajo napetosti, v času, ko ni prizadevanj za skupen razvoj, ki bi koristil vsem ljudem sveta, za razvoj, ki bi ohranjal čisto okolje in varoval naravo ter skrbel za blaginjo ljudi in spoštovanje človekovih pravic. Zato je prav, da se zavedamo, da blaginja ni dana vsem, da sporočamo, da mir in svoboda ustvarjata dobro v sobivanju in spoštovanju različnosti, da ne želimo postavljati meja med svetovi.

Kljub temu, da je Prekmurje več stoletij ostalo izven meja slovenskega ozemlja, se je v tej pokrajini ohranil slovenski jezik s prevodom Nove zaveze svetega pisma Štefana Kuzmiča in Mikloša Kuzmiča. Nastala bi tudi slovnica prekmurščine, če ne bi madžarizacija posegla v izdajo. V tem panonskem prostoru se je prekmurščina ohranila kot edini knjižni jezik, ki je ostal po oblikovanju enotnega slovenskega knjižnega jezika. To je bilo in je pomembno za ohranjanje narodne identitete in upam trditi, da je prekmurska skupnost preživela zato, ker je ustvarila svojo narodno identiteto.«

Danes kamenček v ustvarjalnosti pokrajine predstavlja tudi Ograček mladih talentov. »Ne povezuje le učiteljev in učencev, povezuje vse nas in s svojim inovativnim načinom dela ter ustvarjalnostjo bogati naša življenja. Zapisane misli so povezane z življenjem v Prekmurju – tako kot je bil Vanek povezan z Romi, tako kot se je matematik in astrolog Kepler zatekal na Petanjce in kot se je razvila prijateljska vez med Vanekom in Miškom, ki jo bo poslej simbolizirala prav na današnji dan zasajena Miškova trta v Vrtu spominov in tovarištva, in kot se tu v sodelovanju z ZRC SAZU razvija humanistični center,ki bogati ne samo Prekmurje, temveč širšo Slovenijo in sega tudi čez njene meje. Ali kot je zapisala Helena Balažic v sestavku z naslovom Moj sosed: Kultura seže tja, do koder seže sonce.«

Pred podelitvijo priznanj je prof. dr. Etelka Korpič Horvat mladim avtorjem čestitala in se jim zahvalila za njihovo delo ter jim zaželela uspehov tudi, ko bodo morda kot prekmurska štorklja poleteli v druge kraje in se vračali v domačo pokrajino, kjer bodo vedno doma in kjer bodo našli v Vrtu spominov in tovarištva, v katerega so vgradili svoj kamenček, svoj prispevek. V družbi predsednika uprave Ustanove dr. Šiftarjeva fundacija Ernesta Ebenšpangerja in predstojnice enote Zavoda za šolstvo v Murski Soboti Irene Kumer, ki v okviru fundacije že vsa leta vodi projekt Ograček mladih talentov, pa je slavnostna govornica podelila še priznanja najboljšim mladim ustvarjalcem.

Na letošnjem že devetem natečaju Ograček mladih talentov so bili nagrajeni za svoje literarne prispevke na temo Stoletje slovenskega Prekmurja osnovnošolci Sebastijan Gomboc, Osnovna šola Sveti Jurij v občini Rogašovci, Tjaša Vršič in Diana Šterman-OŠ Veržej, Sara Balažic-OŠ I. M. Sobota, Ana Trajber-OŠ Kobilje, Alex Horvat-OŠ Grad, Nejc Hanc-OŠ Sveti Jurij in Pia Kuhar-OŠ Tišina ter srednješolci Niko Farič-Gimnazija Frana Miklošiča Ljutomer, Nina Benkič- Srednja zdravstvena šola M. Sobota in Nina Bahun-Srednja zdravstvena šola M. Sobota.

V kulturnem programu so sodelovali pevski zbor Mavrica z osnovne šole Tišina ter dijaki in dijakinje ljutomerske gimnazije.