Ustanova Dr. Šiftarjeva fundacija http://dr-siftar-fundacija.org Vrt spominov in tovarištva na Petanjcih Mon, 14 May 2018 08:08:52 +0000 sl-SI hourly 1 https://wordpress.org/?v=4.9.6 http://dr-siftar-fundacija.org/wp-content/uploads/2017/02/cropped-579998_316600125083015_1650069289_n-50x50.jpg Ustanova Dr. Šiftarjeva fundacija http://dr-siftar-fundacija.org 32 32 Nova predsednica in podpredsednik programskega sveta UŠF http://dr-siftar-fundacija.org/2018/05/nova-predsednica-in-podpredsednik-programskega-sveta-usf/ Mon, 14 May 2018 08:08:52 +0000 http://www.dr-siftar-fundacija.org/?p=7003 […]]]> Petanjci, 10. maja 2018 – Uprava Ustanove dr. Šiftarjeva fundacija je zapolnila kadrovsko vrzel v vodstvu programskega sveta ustanove, ki je nastala po prezgodnji in nenadni smrti predsednika programskega sveta mag. Ferija Kuzmiča. Njegova naslednica bo dosedanja podpredsednica sveta dr. Klaudija Sedar, podpredsedniško funkcijo pa prevzema akademik prof. dr. Marko Jesenšek.


Nova predsednica programskega sveta dr. Klaudija Sedar je slovenska latinistka in splošna jezikoslovka, ki je svojo poklicno kariero začela v pedagoških vodah, zatem je bila raziskovalna asistentka organizacije ZRC SAZU Prekmurje na Petanjcih pod okriljem Zgodovinskega inštituta Milka Kosa. Od leta 2015 je domoznanka Pokrajinske in študijske knjižnice v Murski Soboti. Ukvarja se s prekmursko kulturno zgodovino in z ohranjanjem kulturnozgodovinske dediščine ter aktivno sodeluje pri znanstvenem raziskovanju. Je dolgoletna sodelavka – prostovoljka Ustanove dr. Šiftarjeva fundacija.


Novi podpredsednik programskega sveta UŠF prof. dr. Marko Jesenšek je prorektor na mariborski univerzi, redni profesor na mariborski filozofski fakulteti in eden najuglednejših slovenskih jezikoslovcev. Je avtor številnih znanstvenih člankov in strokovnih razprav ter monografij, predavatelj na tujih univerzah ter nosilec ali sodelavec številnih, tudi mednarodnih, znanstvenih projektov. Slovensko jezikovno vedenje je obogatil z izvirnimi raziskavami prekmurskega knjižnega jezika in velja za enega najboljših poznavalcev jezikovne politike v sodobni Sloveniji. Je izjemno zaslužen za obravnavo življenja in dela prekmurskega rojaka, jezikoslovca, “sina treh narodov”, Avgusta Pavla. Že dalj časa tudi aktivno sodeluje z Ustanovo dr. Šiftarjeva fundacija in je član njenega programskega sveta. Za vrhunske dosežke je med drugim prejel Zoisovo nagrado, SAZU pa ga je imenovala za svojega člana.

]]>
Po veliki beli cesti http://dr-siftar-fundacija.org/2018/05/po-veliki-beli-cesti/ Mon, 07 May 2018 06:36:33 +0000 http://www.dr-siftar-fundacija.org/?p=6971 […]]]> Tišina, 4. maja 2018 – Tradicionalna majska prireditev Ustanove dr. Šiftarjeva fundacija NAŠI ZAKLADI nas je letos popeljala s simbolnim naslovom PO VELIKI BELI CESTI po spominih na preminulega častnega člana fundacije in častnega občana Občine Tišina, akademika dr. Antona Vratušo, in na vse zaslužne Prekmurce, ki so odšli v svet željni izobrazbe, z ambicijami za boljše življenje in so za seboj pustili neizbrisljivo sled, katere del je tudi njihova povezanost z domačo pokrajino.

Čeprav se mnogi nikoli niso vrnili domov, je njihova vez z domačim Prekmurjem ostala v srcih, želja, da pridejo nazaj, pa ni nikoli ugasnila, je v slavnostnem nagovoru v tišinski kulturni dvorani, kamor so zaradi vremenskih razmer preselili dogajanje, ki je bilo predvideno v Vrtu spominov in tovarištva na Petanjcih, dejal akademik dr. Boštjan Žekš, svetovalec predsednika Republike Slovenije, in nadaljeval, da jih v zadnjem času še več odhaja, še manj pa se jih vrača, kar je za našo družbo zelo slabo in se vprašal, kako se temu upreti. »Domoljubje je eno, vendar ima svoje meje. Prava rešitev je boljše življenje primerljivo s sosedi in drugimi razvitimi državami. In kot mali narod bi morali več vlagati v kulturo in manj v birokratsko upravljanje te naše male države. Stopiti moramo v sodobno aktivno družbo.« je poudaril.

Župan občine Tišina Franc Horvat je tudi ob tej priložnosti v pozdravnem nagovoru izpostavil širši družbeni pomen Ustanove dr Šiftarjeva fundacija ter Vrta spominov in tovarištva na Petanjcih in zagotovil, da bo občina še naprej podpirala vsebinsko razvejano delovanje ustanove.

Sporočilo simbolnega naslova letošnje majske prireditve Naši zakladi so s svojim nastopom zaokrožili Vlado Kreslin, Moški pevski zbor Slava Klavora iz Maribora in dijaka Gimnazije Franca Miklošiča Ljutomer.

[See image gallery at dr-siftar-fundacija.org] ]]>
Rumeni dren v spomin Štefana Kovača Marka http://dr-siftar-fundacija.org/2018/05/rumeni-dren-v-spomin-stefana-kovaca-marka/ Mon, 07 May 2018 06:27:53 +0000 http://www.dr-siftar-fundacija.org/?p=6950 […]]]> Petanjci, 4. maja – V Vrtu spominov in tovarištva so v okviru tradicionalne prireditve Naši zakladi zasadili še eno spominsko drevo. Rumeni dren se bo razraščal v spomin na prekmurskega narodnega heroja Štefana Kovača Marka. Zasadila sta ga sin narodnega heroja Štefan Kovač, ki z družino vzorno skrbi za obnovljeno domačijo – muzej v Nedelici, in predsednik uprave Ustanove dr. Šiftarjeva fundacija Ernest Ebenšpanger.

[See image gallery at dr-siftar-fundacija.org]

 

]]>
Nujno sporočilo – sprememba lokacije prireditve “Naši zakladi” http://dr-siftar-fundacija.org/2018/05/nujno-sporocilo-sprememba-lokacije-prireditve-nasi-zakladi/ Thu, 03 May 2018 10:14:42 +0000 http://www.dr-siftar-fundacija.org/?p=6943 […]]]> Tradicionalna prireditev “Naši zakladi” bo jutri, v petek, 4. maja ob 16.00 uri zaradi vremenskih razmer v kulturni dvorani občine Tišina in ne v Vrtu spominov in tovarištva na Petanjcih.
 
V Vrtu na Petanjcih bodo pred prireditvijo zasadili spominsko drevo v spomin narodnega heroja Štefana Kovača.
 
Na prireditvi , letos pod naslovom “Po veliki beli cesti” bodo nastopili moški pevski zbor Slava Klavora iz Maribora, Vlado Kreslin in dijaki Gimnazije F. Miklošiča iz Ljutomera. Častni gost in slavnostni govornik bo akademik dr. Boštjan Žekš, svetovalec Predsednika RS.
]]>
Tretja predstavitev knjige Ne-vidna univerza http://dr-siftar-fundacija.org/2018/05/tretja-predstavitev-knjige-ne-vidna-univerza/ Thu, 03 May 2018 07:34:21 +0000 http://www.dr-siftar-fundacija.org/?p=6899 […]]]> Ljubljana, 25. aprila – Ustanova dr. Šiftarjeva fundacija (UŠF), Pomurska akademsko znanstvena unija (PAZU) in ZRC SAZU sta v dvorani Zemljepisnega muzeja ZRC SAZU organizirala tretjo predstavitev monografije upokojenega Večerovega časnikarja in člana uprave UŠF Branka Žunca z naslovom Ne-vidna univerza. Prvi dve predstavitvi Žunčeve druge knjige – prva monografija je pod tem naslovom izšla leta 2004 – sta bili v Murski Soboti in na Univerzi v Mariboru. V obeh knjižnih delih je skupaj predstavljenih okrog 450 izobražencev z najvišjim akademskim naslovom iz sveta ob Muri.

Lepo obiskano, a medijsko prezrto predstavitev v prestolnici so s spominom na nedavno preminulega domoznanca, „javnega intelektualca“ mag. Ferija Kuzmiča uvedli direktor ZRC SAZU dr. Oto Luthar, predsednik uprave UŠF Erneste Ebenšpanger in predsednik PAZU dr. Mitja Slavinec. Med udeleženci je bila ena redkih akademikinj, članic SAZU dr. Dragida Kerčmar Turnšek iz Šalamencev, ki pri častitljivih 86 letih še vedno občasno raziskuje fosile na Paleontološkem inštitutu.

O svojem delu in povezanosti z domačo pokrajino so na kratko poročali še dialektologinja iz Dokležovja dr. Mojca Kumin Horvat, nekdanji načelnik generalštaba Slovenske vojske dr. Alojz Šteiner, zgodovinarka dr. Klaudija Sedar, zaposlena v soboški knjižnici, ki je doktorat pripravljala na raziskovalni postaji ZRC SAZU Prekmurje na Petanjcih, jezikoslovka dr. Albina Nećak Luek, specialist za človeške vire dr. Jernej Buzeti in drugi. Med vidnejšimi Prekmurci v Ljubljani sta se predstavitve udeležila tudi umetnik Evgen Car in predsednik protikorupcijske komisije Boris Štefanec, prišli sta tudi aktivistki za ohranitev reke Mure dr. Sonja Bezjak in Andreja Slameršek. Lutharjevo Idejo, da bi tako kot imajo svoje tematske družabne večere v Ljubljani Korošci in Primorci, imeli (spet!) tudi Prekmurci, je bila sprejeta z odobravanjem.

[See image gallery at dr-siftar-fundacija.org] ]]>
Predstavitev monografije Branka Žunca “Ne-vidna univerza” http://dr-siftar-fundacija.org/2018/04/predstavitev-monografije-branka-zunca-ne-vidna-univerza/ Fri, 20 Apr 2018 06:17:33 +0000 http://www.dr-siftar-fundacija.org/?p=6893 […]]]> Vabimo vas na predstavitev monografije Branka Žunca “Ne-vidna univerza” – doktorji znanosti iz sveta ob Muri, ki bo v sredo 25. aprila v dvorani Zemljepisnega muzeja GIAM ZRC SAZU v Ljubljani.

]]>
17. dan spominov in tovarištva http://dr-siftar-fundacija.org/2018/04/17-dan-spominov-in-tovaristva/ Fri, 20 Apr 2018 06:02:19 +0000 http://www.dr-siftar-fundacija.org/?p=6884 Vabimo vas na 17. dan spominov in tovarištva, ki bo v petek, 4. maja 2018, ob 16. uri v kulturni dvorani občine Tišina (sprememba lokacije!).

 

]]>
In memoriam – Feri Kuzmič (1952-2018) http://dr-siftar-fundacija.org/2018/04/in-memoriam-feri-kuzmic-1952-2018/ Sat, 07 Apr 2018 11:29:18 +0000 http://www.dr-siftar-fundacija.org/?p=6872 […]]]>

In memoriam

Feri Kuzmič (1952-2018)

Nepričakovano in daleč od tod, nas je zapustil prijatelj, strokovnjak in predvsem prostovoljni soustvarjalec delovanja Ustanove dr. Šiftarjeve fundacije, kjer je zadnja leta vodil programski svet. Njegova predanost k raziskovanju preteklosti ljudi ob Muri z odkrivanje sledi v starih že znanih in z njim odkritih novih virih je v pomoč vsem, ki jim je dajal navdih za poznavanje zgodovine in omike naših prednikov. V domala vsaki izdani knjigi Ustanove dr. Šiftarjeve fundacije je najti sledi njegovega dela, ki ostajajo za vedno. Pogrešali bomo razprave o vsem kar se je godilo na naših tleh in modrosti, ki jih je delil z nami ter usmerjal nit razmišljanja pri delu fundacije.

Njegov spomin ostaja v naših srcih, njegov spomenik so besede zapisane v knjigah.

Uprava in Programski svet Ustanove

Stanka Dešnik, članica programskega sveta

Petanjci, 6. april 2018


Feriju smo se v imenu vseh, ki nas je oziroma nas povezuje Ustanova dr. Šiftarjeva fundacija, poklonili s cvetjem z Vrta spominov in tovarištva.

]]>
Še trdnejši stebri ustanove (Vestnik) http://dr-siftar-fundacija.org/2018/03/se-trdnejsi-stebri-ustanove-vestnik/ Thu, 01 Mar 2018 07:42:35 +0000 http://www.dr-siftar-fundacija.org/?p=6856 See image gallery at dr-siftar-fundacija.org] ]]> Ustanovitelji pohvalili delo fundacije http://dr-siftar-fundacija.org/2018/02/ustanovitelji-pohvalili-delo-fundacije/ Mon, 26 Feb 2018 08:24:30 +0000 http://www.dr-siftar-fundacija.org/?p=6792 […]]]> Tišina, 23. februar 2018. Tokratni zbor ustanoviteljev Ustanove dr. Šiftarjeve fundacije je bil na Tišini, kjer je bila v drugem delu spominska prireditev v čast in spomin častnega člana in prvega predsednika Programskega sveta akademika dr. Antona Vratuše. Med gosti sta bila tudi Tit Turnšek in akademik dr. Boštjan Žekš. Zbor je vodil dosedanji in novi predsednik Uprave Ernest Ebenšpanger, delo in naloge pa sta predstavila podpredsednik Marjan Šiftar in mag. Franc Kuzmič. Udeleženci so prejeli novo, dopolnjeno izdajo vodnika Vrt spominov in tovarištva na Petanjcih, ki ga je uredila dr. Tanja Simonič Korošak, posvečen pa je spominu akademika dr. Antona Vratuše, prvega predsednika Programskega sveta, častnega člana Ustanove in vseskozi aktivnega sodelavca pri snovanju novih idej pri delu Ustanove dr. Šiftarjeve fundacije.

Podpredsednik Uprave Marjan Šiftar je pripravil obširno pisno poročilo o dejavnosti fundacije in v razpravi izpostavil vsebinske poudarke. Na osnovi konkretnih aktivnosti je ocenil, da je Uprava v minulih štirih letih uresničila temeljne naloge s poudarkom na skrbi za ohranjanje in razvoj Vrta spominov in tovarištva na Petancih. Slednje se vidi tako v ohranjanju, kakor tudi širitvi spominskega dela vrta z novimi drevesi od Trsta do Šarvara na Madžarskem. Ko je omenil sodelovanje z mestom Šarvar je izpostavil, da se je na Petanjcih župan tega mesta opravičil za trpljenje taboriščnikov v tem mestu med drugo svetovno vojno, pa tudi za madžarsko okupacijo Prekmurja. To je doslej nasploh prvo opravičilo z madžarske strani. V Vrtu spominov in tovarištva so našteli 7 tisoč registriranih obiskovalcev, v tem času se je zvrstilo 32 Vanekovih večerov, bila uspešno organizirana številna srečanja in doslej izdanih okoli trideset monografij, odmevnih v Sloveniji in predstavljenih tudi v tujini, na zadnje na Dunaju.

Zvrstili so se vsi tradicionalni in novi dogodki, prireditve, kot so majska prireditev “Naši zakladi“, Literarni natečaj, vsebinsko bogati Vanekovi večeri, počastitev 500-letnice začetka reformacije, začele so se priprave na počastitev 100-letnice priključitve Prekmurja k matični Sloveniji, koncerti, likovne razstave, spominski pohodi in še veliko drugega, podrobno zapisanega v poročilu Uprave v letu 2017.

Ustanova je nadaljevala sodelovanje s Slovenci v Porabju, na avstrijskem Štajerskem, s Panonskim inštitutom v Pinkovcu na avstrijskem Gradiščanskem, s šolami in drugimi ustanovami, še posebej pa z občino Tišina.

Bogat in vsebinsko pester je tudi program za letošnje leto, in sicer nadaljevanje že uveljavljenih prireditev in tudi več novih. Gre za aktualne družbene teme, v katerih bo sodelovala Ustanova: priprave na počastitev 100-letnice priključitve Prekmurja k matični Sloveniji, obeležitev Mednarodnega dneva holokavsta nad Romi, ohranjanje vrednot NOB in spomina na žrtve fašizma in nacizma med 2. svetovno vojno, počastitev svetovnega dneva čebel (20. maj), sodelovanje pri nastajanju rekreacijskega centra, sodelovanje v programih evropskega leta kulturne dediščine, ustanova bo spremljala aktivnosti pri nastajanju in uresničevanju projektov Muzej židovske, romske in protestantske kulture v Murski Soboti, pri pobudi občine Lendava za pridobitev kandidature za Evropsko prestolnico kulture leta 2025 in še česa. Velika pozornost po namenjena Vrtu spominov in tovarištva. V programu je priprava novih monografij, med katerimi je tretji Vanekov zbornik in strokovno-znanstvena konferenca ob 100-letnici rojstva dr. Vaneka Šiftarja v letu 2019, in sicer v sodelovanju z Univerzo v Mariboru.

Obeta se pestro leto dejavnosti Ustanove dr. Šiftarjeve fundacije, ki se je začelo s prvim Vanekovim večerom, ko je o Kitajski govoril član Programskega sveta dr. Uroš Lipušček in nadaljevalo s spominsko prireditvijo v čast in spomin akademika dr. Antona Vratuše z naslovom „Pod Vranovo vrbo in hrastom.“ Sprejeta je bila tudi odločitev, da bo poslej 21. februar spominski dan Ustanove dr. Šiftarjeve fundacije v spomin na akademika dr. Antona Vratušo.

]]>